Уважаеми клиенти,

При възникнали несъответствия или проблеми с доставените стоки, моля не се притеснявайте да се свържете с нас, за да уточним и решим проблема.

тел. 0888457500 или 0878577842 – всеки делничен ден от 9.30ч. до 17.00ч.
e-mail: office@darbg.com – по всяко време

 

Проблем с пратката

При получаване на пратката, молим при нарушена цялост на опаковката да ни сигнализирате преди да подпишете документа от куриерската фирма. Рекламацията се удостоверява със забележка в товарителницата и изготвяне на протокол, който удостоверява констатираното нарушение. Ако приемете пратка без да предявите своите претенции пред куриера, рекламацията се счита за недействителна.

 

Замяна или връщане

Можете да замените стоки за друг размер или друг артикул от наличните в сайта. За целата е нужно да се свържете с нас по телефон или на имейл, за да уточним детайлите. Важно условие при връщане или замяна:
– запазена цялост на фабричната опаковка и етикет
– стоката не трябва да е прана, гладена,употребявана.

Ако върнат от клиент артикул не отговаря на горните изисквания Darbg.com си запазва правото да върне стоката на клиента без предупреждение.

Всички разходи по връщането са за сметка на клиента, а при замяна и в двете посоки, според тарифите на избрания от него куриер.

За тези клиенти, за които локацията на нашите магазини е удобна, могат да заменят или върнат стоката директно в избран от тях магазин, като за целта е необходимо да представят касовия бон от пратката.

 

Рекламации

При установен фабричен дефект, клиентът връща артикула за сметка на Darbg.com , като в замяна му се изпраща друг от същия вид, а при липса на такъв се прави замяна, съгласувана с клиента. Ако не се стигне до съгласие за замяна, се възстановява заплатената сума не по късно от 7 дни. Връщането на пари става на посочена от клиента сметка, след проверка на върнатата стока. При неспазени условия на връщане, си запазваме правото да не уважим искането на клиента.